Robert de Haan

Van Traa toen en nu...

 

Ik ben in 1983 begonnen bij Van Traa Advocaten. Het was mijn eerste kennismaking met Rotterdam en met de advocatuur. Beide zijn mij goed bevallen. Ik heb van mijn toenmalige leermeesters Jan Teunissen, Cor Brouwer en Jan Rietberg op ambachtelijke wijze het vak geleerd. Ook toen al stond kwaliteit voorop.

De Meent was in 1983 een doodsaaie straat. Na 18.00 uur was er eigenlijk niemand meer op straat. Er was niets te beleven. Het kantoor was ook wel een beetje saai. De omgangsvormen waren formeel en bestonden vooral uit rituelen. De lunch was alleen voor de advocaten, je kreeg een portie kaas of vlees toebedeeld en als jongste werd je geacht vooral te luisteren en je mond te houden. Dat lukte mij natuurlijk niet…

Ik zou niet terug willen naar 1983.

Na de pensionering van 2 oud-compagnons is het kantoor gemoderniseerd. Er werd verbouwd, de telex ging, de fax kwam, langzaamaan werd het van ‘u’ tot ‘jij’ en uiteindelijk gingen de ramen en deuren wijd open. Er kwamen advocaten van andere kantoren die nieuwe en andere ideeën meebrachten. De lunch werd een kantoorbrede aangelegenheid, de chef de bureau werd hoofd boekhouding, het centrale secretariaat werd omgevormd tot units en we gingen ook aan marketing doen. Het kantoor werd van een naar binnen gekeerd, kwalitatief goed maar klassiek kantoor een modern, dynamisch kantoor met het behoud van het kwaliteitsstempel.

Ik zou niet terug willen naar 1983. Ieder mens heeft de neiging de goede dingen te onthouden en de minder aangename dingen te vergeten. Het is nu veel gezelliger, dynamischer en we worden gezien. Van Traa is niet meer het muurbloempje uit 1983, maar zowel nationaal als internationaal een zeer gerespecteerd kantoor. Ik ben er trots op dat ik dit heb mogen meemaken en er een kleine bijdrage aan heb mogen leveren.

©2024 Van Traa advocaten N.v. Alle rechten voorbehouden