Elise Dirkse

De beroepsopleiding

Zodra je als advocaat-stagiair aan de slag gaat, volg je de eerste drie jaar naast je reguliere werkzaamheden de beroepsopleiding van de Nederlandse orde van advocaten. Tijdens de beroepsopleiding worden beginnende advocaten opgeleid tot ‘zelfstandige, deskundige en ethisch handelende juridisch professionals’.

Elk jaar zijn er twee momenten van instroming, in maart en in september. Ik ben zelf in maart 2023 gestart met de beroepsopleiding. De focus van de beroepsopleiding ligt voornamelijk op praktische vaardigheden (zoals bijvoorbeeld schriftelijke vaardigheden, maar ook conflicthantering, pleiten en onderhandelen). Daarnaast is er veel aandacht voor ethisch besef, de kernwaarden van de advocatuur en de gedragsregels. In het eerste jaar van je beroepsopleiding volg je een hoofdpraktijk (privaatrecht, bestuursrecht of strafrecht) en in het tweede jaar volg je een verdiepende leerpraktijk. Naast dat het leerzaam is, is het vooral ook erg leuk om één keer per maand met mijn opleidingsgroepje samen te komen.

De focus van de beroepsopleiding ligt voornamelijk op praktische vaardigheden (zoals bijvoorbeeld schriftelijke vaardigheden, maar ook conflicthantering, pleiten en onderhandelen)

Zodra je beëdigd bent als advocaat-stagiair kun je je inschrijven bij de Jonge Balie (Rotterdam). De Jonge Balie is een vereniging voor jonge advocaten die een deel van de opleiding verzorgt, zoals lezingen en tentamentrainingen waar je (verplichte) opleidingspunten voor kunt krijgen. Naast de verplichte activiteiten worden ook allerlei sociale activiteiten georganiseerd (denk aan themafeesten, borrels en congressen). Je kunt bovendien actief lid worden door deel te nemen aan een commissie of zelfs het bestuur van de vereniging. Bij Van Traa wordt hier voldoende ruimte voor gegeven. In ieder geval is het lidmaatschap bij de Jonge Balie een leuke en mooie manier om in een korte tijd een hoop andere advocaten te leren kennen.

©2024 Van Traa advocaten N.v. Alle rechten voorbehouden