Julie van Pelt

De beroepsopleiding

Zodra je als advocaat-stagiair aan de slag gaat, volg je de eerste drie jaar naast je reguliere werkzaamheden de beroepsopleiding van de Nederlandse orde van advocaten. Met de beroepsopleiding worden beginnende advocaten opgeleid tot ‘zelfstandige, deskundige en ethisch handelende juridisch professionals’.

Er zijn per jaar twee momenten van instroming, in maart en in september. Ik ben zelf in maart 2020 gestart met de beroepsopleiding. Tijdens de beroepsopleiding volg je een aantal inhoudelijke vakken, deels bestaand uit een vast curriculum en daarnaast een aantal keuzevakken. Ook volg je vakken gericht op schriftelijke vaardigheden, mondelinge vaardigheden en onderhandelingstechnieken.

De vernieuwde beroepsopleiding is nog meer gericht op praktische vaardigheden en er is veel aandacht voor ethiek.

In maart 2021 is de vernieuwde beroepsopleiding advocaten van start gegaan. In tegenstelling tot de tentamens die ik tijdens mijn beroepsopleiding maak, worden er in de vernieuwde beroepsopleiding geen tentamens meer afgenomen. De vernieuwde beroepsopleiding is nog meer gericht op praktische vaardigheden en er is veel aandacht voor ethiek.

Als advocaat-stagiair kun je je zodra je beëdigd bent ook inschrijven bij de Jonge Balie (Rotterdam). Dit is een vereniging voor jonge advocaten die een deel van de opleiding verzorgt, zoals lezingen en tentamentrainingen waar je (verplichte) opleidingspunten voor kunt krijgen. Verder is het vooral leuk om lid te worden van de Jonge Balie vanwege alle sociale activiteiten die worden georganiseerd. Zo leer je een hoop andere advocaten kennen. Je kunt ook actief lid worden door deel te nemen aan een commissie of de vereniging twee jaar lang te besturen. Ik ben op dit moment bijvoorbeeld secretaris van de Jonge Balie Rotterdam. Een erg leuke start van mijn carrière!

©2021 Van Traa advocaten N.v. Alle rechten voorbehouden